Nuorgamiin tarvittiin uusi ylävesisäiliö vanhan säiliön tullessa elinkaarensa päähän. Kohteeseen valittiin Pipelifen suunnittelema kokonaisuus. Uudessa ylävesisäiliössä on nyt integroituna myös kalkkikivialkalointi ja UV-desinfiointi.
Keväällä 2021 Inari Lapin Vesi Oy teki havainnon, että Nuorgamin ylävesisäiliö on alkanut vuotamaan. Vuotokohdasta valumavedet pääsivät säiliön sisään ja saastuttivat juomaveden, mikä johti veden keittokehotukseen Nuorgamin kylälle useaksi viikoksi.
– Meillä oli ylävesisäiliön uusimisen kanssa tiukka aikataulu. Pipelife valittiin toteuttajaksi, sillä halusimme kaiken sujuvan mahdollisimman luotettavasti ja hyvin. Projektissa uusittiin koko ylävesisäiliö. Uudessa ylävesisäiliössä on nyt integroituna myös kalkkikivialkalointi ja UV-desinfiointi, kertoo toimitusjohtaja Paulus Lepistö Inarin Lapin Vesi Oy:stä.
Suurimmat haasteet kohteessa olivat maaston vaihtelevat muodot ja vanhan säiliön rakenteet.
– Meillä ei ollut juurikaan mahdollista hyödyntää vanhoja olemassa olevia rakenteita, minkä vuoksi jouduttiin tekemään kokonaan uutta. Maasto Nuorgamissa on vaihtelevaa, joten suunnittelussa piti huomioida myös pinnan muotojen korkoerot. Jouduimme miettimään muun muassa sitä, että miten saamme tasattua paineen Nuorgamin kylän pintaan ja kuitenkin varmistamaan, että ylävesisäiliössä on mahdollisimman hyvät vesivarannot koko ajan käytettävissä, kuvailee Lepistö.
Projektissa tarvittiin monenlaista ammattitaitoa vesihuoltoalalta.
– Suunnittelussa piti ottaa monia asioita huomioon, alkaen juomavesihyväksytyistä materiaalivalinnoista. Myös tuotannossa tarvittiin uudenlaista osaamista, sillä ratkaisu oli hyvin innovatiivinen ja erilainen mitä aikaisemmin on toteutettu. Tuotanto ylitti itsensä tämän laitoksen tekemisessä ja olemme kaikki oppineet projektin aikana paljon, kertoo vesihuollon projektipäällikkö Onni Töyrylä Pipelifelta.
Kaukainen sijainti haastoi myös logistista suunnittelua. Ammattilaisten avulla suunnittelu ja toteutus sujuivat kuitenkin hyvin.
– Logistiikkaan liittyvissä asioissa tuli huomioida kohteen kaukainen sijainti. Meidän logistiikan ammattilaiset suunnittelivat kuljetukset siten, että saimme kaikki tuotteet yhdellä kertaa perille. Ratkaisu säästi aikaa ja oli myös ympäristöystävällisempi, kun ei tarvinnut monta kertaa edes takaisin ajella, kertoo Töyrylä.
YHTEISTYÖLLÄ INNOVATIIVINEN RATKAISU
Projekti oli haastava, mutta sujui kokonaisuudessaan hyvin. Monen toimijan yhteistyöllä kohteeseen saatiin toteutettua innovatiivinen ratkaisu, joka palvelee asiakkaan tarpeita.
– Projekti sujui hyvin ottaen huomioon, että kysymyksessä oli varsin monimutkainen kokonaisuus, johon tarvittiin useiden eri tahojen yhteistyötä. Meillä oli myynti, suunnittelu, tuotanto, asiakas ja asiakkaan automaatiourakoitsija tiiviissä yhteistyössä koko projektin ajan. Yhteistyöllä haasteet ratkaistiin ja lopputuloksena on kokonaisuus, joka palvelee asiakkaan tarpeita, kertoo vesihuollon tuotepäällikkö Joni Vihanta Pipelifelta.
– Emme olleet tehneet Pipelifen kanssa aiemmin tämän tyyppistä yhteistyötä. Tämä oli tavallaan koeponnistus Pipelifen nykyistä organisaatiota kohtaan, sillä halusimme testata mihin he heidän nykyisellä kokoonpanollaan pystyvät. Haasteista selvittiin hyvällä yhteistyöllä ja neuvottelulla Pipelifen projektitiimin ja sähköautomaatiourakoitsijan kanssa, toteaa Lepistö.
Kohteen sähköautomaatiourakoitsijana toimi Slatek Oy.
– Meidän roolimme tässä projektissa oli laitoksen sähköistäminen sekä laitosautomaation rakentaminen. Kohteeseen asennettiin aluesähköistys, sähköpääkeskus sekä automaatio-osa. Projekti sujui äärimmäisen hyvin meidän näkökulmastamme. Olimme koko ajan muutoksista ja työvaiheista tietoisia ja lopputulos on mielestämme äärimmäisen hyvä, kertoo varatoimitusjohtaja Matti Huuki Slatek Oy:stä.
Myös Lepistö on tyytyväinen projektin sujumiseen ja lopputulokseen.
– Projekti sujui joustavasti ja aikataulussa, eikä mitään suurempia ongelmia projektin aikana sattunut. Olen äärimmäisen tyytyväinen tämän projektin sujumiseen. Suosittelisin Pipelifea tämmöisiin hankkeisiin missä lähdetään nollasta rakentamaan kokonaan uutta ja edellytetään uusia innovaatioita ja ratkaisuja vanhoihin ongelmiin, kertoo Lepistö.