Pipelifella on kehitetty työpaikkaa jo yli kymmenen vuoden ajan työntekijöiden oivallustoiminnalla. Vuonna 2019 tehtiin Pipelifen historian 20 000:es oivallus.
Oivallustoiminta aloitettiin Pipelifella toimitusjohtaja Kimmo Kedonpään aloitteesta vuonna 2006. Oivallustoiminnan tarkoituksena on maksimoida päätöksentekovalta suoraan sinne missä työ tehdään. Oivallusten kirjaaminen on kaikille tasapuolinen tapa vaikuttaa oman työn tekemiseen ja työyhteisöön. Kuluneiden vuosien aikana oivaltaminen on kehittynyt osaksi Pipelifen kulttuuria ja arkipäivää. Oivalluksia kirjataan nykyisin vuositasolla noin 2000 kappaletta.
Oivalluksella on monia nimiä. Se voi olla idea, aloite tai innovaatio. Kaikkia näitä kuitenkin yhdistää ajatus toiminnan kehittämisestä. Pipelifella oivallus tarkoittaa "tulla tietoiseksi jostakin". Oivallukset voivat liittyä esimerkiksi työturvallisuuteen, työn tehostamiseen, laadun parantamiseen, uusiin tuoteajatuksiin, toimintamalleihin, tai vaikka työhyvinvoinnin kehittämiseen.
- Monissa yrityksissä käytetyt termit aloite ja innovaatio saattavat kuulostaa työntekijän korvissa "liian isolta". Me Pipelifella olemme halunneet madaltaa kynnystä ja meillä oivalluksilla haetaan pieniä parannuksia, joihin oivaltajan ei tarvitse tietää lopullista ratkaisua. Jatkojalostuksella oivalluksista saattaa syntyä myös innovaatioita, kertoo HR-päällikkö ja oivallustiiminvetäjä Mia Siltala.
- Meillä oivalluksia tekevät ja toteuttavat kaikki. Jokainen kirjattu oivallus käsitellään, ja sille määritetään tarvittavat toimenpiteet ja toteuttajat. Oivalluksen käsittelystä ja toteutuneista oivalluksista lähtee tieto myös oivalluksen tekijälle. Oivallustoiminta on läpinäkyvää, eli jokaisella on mahdollisuus käydä katsomassa millaisia oivalluksia on tehty ja miten niiden avulla toiminta on kehittynyt, jatkaa Siltala.
Pipelife on saavuttanut paljon oivalluksien avulla. Tuhannet kehitysajatukset vievät toimintaa ja kulttuuria eteenpäin. Jo pelkästään työturvallisuuteen liittyviä oivalluksia tehdään vuositasolla noin 300 kappaletta. Monet oivalluksista ovat käytännön työtä helpottavia, mutta osalla oivalluksista voi olla myös merkittäviä taloudellisia vaikutuksia.
- Taloudellisesti tuottavimmat oivallukset ovat syntyneet tuotannossa. Esimerkkinä tuotannonsuunnittelijan oivallus, jonka pohjalta kehitettiin uusi menetelmä omasta tuotannosta syntyvän kierrätettävän aineen käytöstä. Tällä säästettiin välittömästi neljännesmiljoona ja vuotuisasti kymmeniätuhansia euroja, kertoo Siltala.
Oivallukset ovat yksi tapa luoda organisaatiokulttuuria, joka kannustaa työntekijöitä oivaltamaan ja puuttumaan mahdollisiin epäkohtiin. Kun epäkohdat tuodaan esiin, niistä puhutaan, niihin puututaan ja ne ratkaistaan. Näin tilaa perinteiselle "nurinalle" jää vähemmän.
- Jokainen oivallus on meille merkityksellinen, ja olemmekin kannustaneet kaikkia työntekijöitämme avoimeen kommunikointiin yhteisen työympäristön kehittämiseksi. Näemme oivallustoiminnan yhtenä suurena onnistumisena meidän työyhteisössä, päättää Siltala.