Euroopan komissio on määrännyt, että vesijohtovesien lyijypitoisuutta on vähennettävä merkittävästi. Vuonna 2021 päivitetyssä juomavesidirektiivissä sallitut lyijypitoisuudet on alennettu kymmenestä mikrogrammasta litrassa (10 µg/l) viiteen mikrogrammaan litrassa (5 µg/l). Uusien säännösten myötä puhtaan veden jakeluun tulee valita vähälyijyisiä tai lyijyttömiä vaihtoehtoja.
Pipelife Radopress on komposiittijärjestelmä, joka täyttää juomavesidirektiivin vaatimukset vähäisistä lyijypitoisuuksista ja on myös sinkinkadon kestävä. Radopress-järjestelmällä rakennat turvalliset ja kestävät juomavesiverkostot vuosikymmeniksi eteenpäin. Pipelifen asiantuntijat auttavat sinua kohteen suunnittelussa ja tuotteiden valinnassa.
Käyttämällä Radopress-komposiittijärjestelmää varmistat, että kiinteistön juomavesi täyttää EU:n juomavesidirektiivin tiukentuneet säädökset myös tulevaisuudessa. Lyijytön Radopress turvaa veden laadun, lisää kiinteistön arvoa ja varmistaa putkiston pitkäikäisyyden.
1. MIKÄ ON EU:N JUOMAVESIDIREKTIIVI?
EU:n juomavesidirektiivi on joukko Euroopan unionin laatimia säännöksiä ja ohjeita, joilla varmistetaan juomaveden turvallisuus ja laatu kaikissa jäsenvaltioissa. Siinä säädetään ihmisten käyttöön tarkoitetun veden vähimmäislaatunormeista ja määrätään säännöllisestä seurannasta ja testauksesta.
Vuonna 2021 direktiivi päivitettiin vastaamaan uusia kansanterveydellisiä näkökohtia, jotka liittyvät erityisesti lyijyn määrään rakennusten talousvesijärjestelmissä. Päivitetyssä direktiivissä juomaveden lyijypitoisuuden hyväksyttävä määrä on puolitettu kymmenestä mikrogrammasta litrassa (10 µg/l) viiteen mikrogrammaan litrassa (5 µg/l).
2. MIKSI UUDELLEENLAADITTU EU:N JUOMAVESIDIREKTIIVI ON TÄRKEÄ LVI-ALAN AMMATTILAISILLE?
Uudelleenlaaditussa EU:n juomavesidirektiivissä asetetaan uudet raja-arvot juomaveden hyväksyttävälle lyijymäärälle - 10 µg/l:stä 5 µg/l:iin. EU:n laajuisena lainsäädäntönä direktiivi velvoittaa LVI-alan ammattilaisia kaikissa jäsenvaltioissa ryhtymään toimenpiteisiin lyijyn määrän vähentämiseksi vesihuollossa esimerkiksi vaihtamalla lyijyä sisältävät putket ja liittimet lyijyttömiin vaihtoehtoihin.
3. MITEN VOIN NOUDATTAA PÄIVITETYN JUOMAVESIDIREKTIIVIN UUSIA SÄÄNNÖKSIÄ?
Päivitetyn juomavesidirektiivin noudattamiseksi vesijohtoveden lyijypitoisuus saa olla enintään viisi mikrogrammaan litrassa (5 µg/l). Tämä edellyttää lyijyttömien putkien ja liittimien käyttöä rakennuksen LVI-järjestelmässä, jotta vesijohtoveteen kulkeutuvan lyijyn määrää voidaan vähentää mahdollisimman paljon.
Pipelife tarjoaa kattavan valikoiman korkealuokkaisia lyijyttömiä Radopress-komposiittiyhteitä varmistaakseen, että sinulla on saatavilla laadukkaita lyijyttömiä vaihtoehtoja ja voit pitää asennuskustannukset mahdollisimman pieninä.
4. MILLOIN EU:N JUOMAVESIDIREKTIIVIN PÄIVITETYT MÄÄRÄYKSET PANNAAN TÄYTÄNTÖÖN SUOMESSA?
Uudelleenlaadittu EU:n juomavesidirektiivi tuli voimaan tammikuussa 2021 ja jäsenvaltioilla oli tammikuuhun 2023 asti aikaa saattaa se osaksi kansallista lainsäädäntöä.
Uusia juomavesituotteiden arviointia ja sertifiointia koskevia säännöksiä sovelletaan tammikuusta 2027 alkaen kaikkiin uusiin tuotteisiin. Olemassa oleville tuotteille siirtymäaikaa on vuoteen 2032 asti. Uudet säännökset tulee koskemaan kaikkia EU:n markkinoilla olevia tuotteita tammikuusta 2033 alkaen.
Vuodesta 2036 alkaen EU:n alueella juomaveden lyijypitoisuus ei saa ylittää direktiivin mukaista 5 µg/l lyijyn raja-arvoa.
5. MIKSI LYIJYTTÖMIÄ TUOTTEITA TARVITAAN LVI-JÄRJESTELMISSÄ?
Lyijyttömät putket ja liitososat ovat välttämättömiä LVI-järjestelmissä juomaveden turvallisuuden ja laadun varmistamiseksi. Lyijyä voi kulkeutua juomaveteen jakelun aikana, jos se virtaa vanhojen putkien ja liitososien läpi. Tämä voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin, kuten lasten kehityshäiriöihin ja aikuisten sydän- ja verisuonisairauksiin.
EU:n uudella juomavesidirektiivillä pyritään minimoimaan nämä riskit alentamalla juomaveden hyväksyttäviä lyijypitoisuuksia ja korostamalla lyijyttömien putkien ja liitososien käytön tärkeyttä.
6. MIKSI LYIJYTTÖMÄT MESSINKLIITTIMET OVAT KALLIIMPIA KUIN AIEMMIN KÄYTETYT MESSINKIVAIHTOEHDOT?
Lyijyttömien messinkiyhteiden kuparipitoisuus on paljon korkeampi kuin lyijypitoisten vaihtoehtojen. Tämä ei ainoastaan vähennä messingin lyijypitoisuutta EU:n lyijyttömyyskriteerien (0,1 %) mukaiseksi, vaan se tarjoaa myös huomattavasti paremman korroosionkestävyyden. Pipelifen lyijyttömissä messinkiyhteissä on myös huomattava pii-pitoisuus (>2,7 %), joka takaa korkean kestävyyden jännityskorroosiota vastaan.
Näiden teknisten parannusten hintana ovat korkealuokkaiset raaka-aineet, mikä nostaa liitososien kokonaiskustannuksia. Tämän vuoksi olemme laajentaneet valikoimaamme yhteensopivilla PPSU-liittimillä, joiden avulla pystytään pitämään kustannukset alhaisina samalla kun varmistetaan, että järjestelmät pysyvät lyijyttöminä.
7. KUINKA KAUAN PIPELIFEN LYIJYTÖN KOMPOSIITTIJÄRJESTELMÄ KESTÄÄ?
Korkealuokkaisilla lyijyttömillä Radopress-tuotteilla käyttöikä on yli 50 vuotta.
8. KUINKA PALJON PIPELIFEN LYIJYTÖN KOMPOSIITTIJÄRJESTELMÄ MAKSAA?
Pipelifen lyijytön Radopress-komposiittijärjestelmä on hinnaltaan kilpailukykyinen. Järjestelmät ovat räätälöityjä ratkaisuja, jotka on suunniteltu kiinteistösi yksilöllisiin vaatimuksiin, ja hinta vaihtelee sen mukaisesti. Ota yhteyttä Pipelifen myyntiin ja pyydä tarjous.
Ota yhteyttä
Jani Häggström
Avainasiakaspäällikkö, kiinteistötekniikka, suunnittelijat
+358 50 478 7881
Toni Herronen
Avainasiakaspäällikkö, kiinteistötekniikka, Pohjois-Suomi
+358 40 185 1053
Ismo Suikkari
Aluepäällikkö, kiinteistötekniikka, Etelä-Suomi
+358 400 886 200